1- SANA KARŞI DÜRÜST OLACAĞIM
Bir şeyler saklayan, ya da yalan söyleyen birinin genellikle kullandığı hareketlerden biri avuçları yukarı bakacak şekilde her iki elini de bel hizasına kaldırmasıdır. Bu hareketle anlatılmak istenen "bu defa dürüst olacağım" ya da "bana inanmalısın" mesajıdır.
2- AĞIZ KORUYUCU
Söylememesi gereken şeyler olduğunu düşünen insanların sıkça kullandığı hareket elini ağzına götürmesidir. Bilinçsiz olarak yapılan bu davranışla, aklından geçen cümleleri söylemek istemediği anlaşılabilir.
3- NAÇİZANE
"Benim naçizane görüşüm" cümleleri ile başlayacak bir kelimeyi kullanan kişinin sıkça kullandığı bu hareket, dikkatleri üzerinde toplamak isteyen ve "benim dediklerim önemli" mesajı vermek isteyen insanların kullandığı hareketlerdendir.
4- BAŞ PARMAKLAR ARKA CEPTEN DIŞARI ÇIKIYOR
Kendisini olduğundan daha iyi, başarılı, özgüvenli göstermek isteyen insanların bilinçsizce yaptığı hareketlerden..
Vücut dili nasıl okunur
5- ENSE KAŞIMA
Şüphe ya da emin olamama anlamına gelen bu hareket genellikle yazı yazılan el ile yapılır.
6- YAKA ÇEKİŞTİRME
Yalan söyleyenlerin hareketleriyle ilgili yapılan araştırmalar, yalan söylemenin hassas yüz ve boyun dokularında hafif bir kaşınma duygusu uyandırdığını ve bunun geçmesi için kaşımak veya ovuşturmak ihtiyacı hissedildiğini gösteriyor.
Bu da bazı kişilerin yalan söyleyip de yalanlarının anlaşıldığından şüphelendiklerinde neden yaka çekiştirme hareketini kullandıklarının açıklaması.
7- BURUNA DOKUNMA
Özünde burna dokunma ağız koruma hareketinin daha sofistike ve daha belirsiz şekilde yapılmış bir halidir.
Burna dokunma hareketinin kaynağıyla ilgili bir açıklama olumsuz düşünce akla gelince bilinçaltının ele ağzı kapatma talimatını verdiği ama son anda belli etmemek için elin yüzden uzaklaşmaya çalışarak sonuçta çabuk bir burna dokunma hareketine dönüştüğü yolundadır.
Aynı zamanda karar verme anlarında da burna sıkça dokunulduğu dikkat çekmiştir.
8- CAN SIKINTISI
Dinleyici başını desteklemek için elini kullanmaya başladığında bu can sıkıntısının başladığı ve eliyle başını destekleme nedeninin aslında uyuyakalmamak için olduğuna dair bir işarettir.
Vücut dili nasıl okunur
9- YÜKSEK ÇATI VE ALÇAK ÇATI
Hareketin iki biçimi vardır: birincisi hareketi yapanın fikir veya düşüncelerini belirttiği ve konuşmayı yapan olduğu durumlarda kullanılan yüksek çatı. (9)
Alçak çatı hareketi ise normalde hareketi yapanın dinleyici olduğu durumlarda kullanılır. (10)
11- ÇENE OKŞAMA
Değerlendirme hareketi olan çene okşama, bir konu hakkında fikri sorulan insanların sıkça kullandığı hareketlerdendir
Yorumlar
Yorum Gönder