Ana içeriğe atla

Beyin gücünü arttırmanın pratik yolları

Stresle Başa Çıkma

Bugünkü anlamıyla stresi ilk açıklayan Kanada’lı fizyoloji bilgini Dr.Hans Selye’dir. Dr. Selye’nin 1950 yılında yayınladığı “Stres” adlı eserinden sonra stres sözcüğü tıbbın ve yaşamın en güncel kavramlarından biri olmuştur.
Stresin önemini yakın zamanda anlaşılmasına karşın çağımıza uygun değildir.


 Psikologlar stresi değişik şekillerde tanımlamışlardır.
1. Sters,herhangi bir varlığa uygulandığında gerginlik ve düzen bozukluğu yaratan,çok yoğun olduğun da yapı ve görevlerde köklü değişme ve çöküntüye yol açar.
2. Stres,organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Tehdit ve zorlam karşısında canlı kendini korumaya yönelir. Kişi bu tür durumlarda kendisinin baş edebileceğini düşünür.
3. Stres,bireyin fizik ve sosyal çevreden gelen olumsuz etkiler karşısında bedensel ve psikolojik sınırlarını0 ötesinde çaba harcamasıdır. Kişi soğuk bir günde ya şok sıkı bir şekilde giyinir ya da sıcak bir yere gitmek zorunda kalır.
Bu tanımlardan stresin bireyde az ya da çok bir gerginlik yaratmasıdır. Bireyin yeni duruma uyum sağlaması için çaba harcanmasıdır.
Strese gösterilen tepki sonunda meydana gelen bedensel değişiklikler bütün insanlarda hemen hemen aynıdır. Bu değişikliklerin amacı stresle mücadele için gerekli gücü bulmaktır. Psikolojik tepkiler ise bireyin kişiliğine ve ortama bağlı olarak büyük farklar gösterir. Bireyin stres karşısında gösterdiği anlık tepki savaşma-kaçma biçiminde olur.
Eğer birey beliren tehlikeyle başa çıkacağını düşünüyorsa çabaya yönelik bir tepki biçimi geliştirir. Bu tepkiler ya atılım ya da çekilme şeklindedir. Atılım,amaca ulaşma yolundaki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik olur. Çekilme, yenilginin kabul edilmesi ve alanın terk edilmesidir.
Sürekli streslerde ise birey,uyum sağlamaktan çok,içinde olduğu bunaltıcı durumdan kurtulabilmek için savunmaya yönelik tepkiler geliştirir.(ALINTIDIR)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Özel Harekat Bizimleydi Şiiri sözleri ve videosu

Özel Harekat Bizimleydi Şiiri muhteşem Bizimleydi Kapı gibi çağ açıp kapatan Cennet mekan Fatih Sultan Mehmet Han Yeniden kükredi bugün Alparslan Bizimleydi Sur'da bizimle Allahsız zalimin zulmüne karşı Allah Allah diye inlettik arşı Semayı titretti İstiklal marşı Bizimleydi Yüksekova'da bizimle Canlı, cansız yer gök buna şahitler Vatan için toprak oldu yiğitler İsimli, isimsiz nice şehitler Bizimleydi Cizre'de bizimle Vallahi var bize kanat gerenler Bizimleydi gönül gözü görenler Evliyalar, enbiyalar, erenler Bizimleydi İdil'de bizimle Ne kadar savaşsak bitmez yolumuz Gövdemiz hür, lakin esir kolumuz Tepeden tırnağa ana dolumuz Bizimleydi Silvan'da bizimle Kırklar ve yediler açtı kucağı Alevlendi her gün iman ocağı Resulü ekremin tevhid sancağı Bizimleydi, Nusaybin'de bizimle Dilde ve gönülde var oldukça kuran Olmaz vatan, olmaz Türk yurdu viran Yaşasın Türk oğlu, yaşasın Tura...

Trabzon

    Trabzon      style="display:inline-block;width:728px;height:90px"      data-ad-client="ca-pub-6169601410457476"      data-ad-slot="2231464147"> Ortahisar Trabzon Boztepeden Atatürk Köşkü Yayla Meryemana Deresi Kanunu Evi Karadeniz yayla Sümela Trabzon Görünüm Trabzon Yayla

Toplumsal Dayanışma

Toplumsal Dayanışma Toplumsal dayanışma toplumun kurum ve kuruluşlarıyla ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesidir. Yaşamımızda toplumsal dayanışmanın çok önemli bir yeri olduğunu artık anlamamız gerekmektedir. Çünkü iyi yaşamamıza yardımcı olacak hareketlerden birisi dayanışmadır. İyi bir başarı için çevre faktörlerimizi de iyileştirmek zorundayız. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Çevresindeki tüm olaylardan direk veya dolaylı etkilenir. Bu etkileşme insana zarar verdiği gibi zirveye çıkmasına da yardımcı olur. Dayanışmalar sayesinde toplumlar ve ülkeler kalkınır. Kendi başarısızlığımız eğer bir toplum içinde olumsuz etki yapıyorsa oturup, düşünüp nerede neden hata yaptığımız irdelememiz gerekmektedir. Kısacası, birbirimizin gözünü oyacağımıza, pozitif dayanışma içerisinde olsak, hem kendimiz hem çevremiz hem de ülkemiz bundan faydalanacaktır. Bireylerin beraber hareket etmeleri elbette ülkemiz için çok faydalı olur, buna en güzel örnek Kurtuluş...